Wiele restauracji ma także taras albo ogródek, w którym chętnie przesiadują goście – głównie w sezonie letnim. Zadbaj o ich komfort, ciepło oraz przytulną aranżację. Otwarta przestrzeń nie jest łatwa do urządzenia, a przede wszystkim – ogrzania. Aby sezon ten trwał jak najdłużej, warto zainwestować w lampy grzewcze, a goście będą chętnie spędzać tu czas nawet w chłodniejsze wieczory.
Elementy wyposażenia ogródka restauracyjnego
Kolacja i wino inaczej smakują na świeżym powietrzu, dlatego warto urządzić ogródek restauracyjny. Wybór stolików, tekstyliów czy oświetlenia pozwoli zbudować przytulną atmosferę, a lampa grzewcza zapewni ciepło i komfort. Sprawdzi się idealnie pod koniec lata i poza sezonem. Dzięki niej można przysiąść na lunch lub kawę, nie obawiając się chłodu. Parasole są ekonomicznym i efektywnym rozwiązaniem.
Warto zadbać o komfort gości, inwestując w praktyczną lampę, która zapewni nie tylko ciepło, ale też intymną atmosferę i udany wieczór. Lampa grzewcza gazowa jest chętnie używana także w trakcie różnych imprez plenerowych, pikników i innych eventów na powietrzu. Niektóre modele mają też praktyczne koła, które umożliwiają łatwą obsługę lampy i jej ustawienie w wybranym miejscu.
Parasole restauracyjne do ogródków letnich
Zadbaj o zabezpieczenie gości letnich ogródków i tarasów nie tylko przed zimnem, ale także przed niespodziankami w postaci deszczu. Posłużą do tego specjalne parasole chroniące przed niedużymi opadami, a w sezonie letnim – przed słońcem. Zamiast nich można też wykonać specjalne zadaszenie, ale warto zamówić projekt u architekta.
Aranżacja wnętrza i tarasu
Ogródki gastronomiczne są wizytówką lokali. Ważne, aby dobrze je przygotować, gdyż ładnie urządzone, stylowo oświetlone i zapewniające ciepło, będą zachęcać gości. Odpowiednie meble, udogodnienia dla rodzin z dziećmi lub psiaków, sprawią, że poszerzysz grupę potencjalnych klientów. Ważne są też detale – jak świeże kwiaty, ozdobne doniczki i świeczniki, oryginalne poduszki i przytulne koce.
Poza tym taras czy ogród to część lokalu i powinna ona harmonizować z wyposażeniem wewnątrz. Jeśli restauracja jest urządzona w stylu glamour, taras w klimacie PRL-u będzie nieporozumieniem. Jeśli wnętrze jest eleganckie i stylowe, drewniane meble na zewnątrz zaburzą harmonię.
Niewielka inwestycja i kilka praktycznych rozwiązań sprawi, że sezon ogródkowy potrwa dłużej – zarówno ku uciesze gości, jak i właściciela lokalu.