Certyfikacja w przemyśle spożywczym

Zachowanie wysokich standardów w branży spożywczej jest konieczne dla zachowania zdrowia całego społeczeństwa. Firmy zajmujące się produkcją, przetwórstwem i dystrybucją żywności muszą działać zgodnie z wytycznymi obowiązujących przepisów prawnych naszego kraju, a także norm unijnych. Ważne jest także potwierdzanie spełniania wymagań systemów certyfikacyjnych przeznaczonych dla sektora spożywczego. Poniżej prezentuję krótko najważniejsze normy.

System HACCP

Jest to System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Dzięki wdrożeniu tego rozwiązania w przedsiębiorstwie można zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne żywności. System obejmuje różnego rodzaju procedury, które pozwalają na kompleksowe zarządzanie bezpieczeństwem żywności w całym łańcuchu dostaw.

ISO 22000

Norma ta dotyczy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Jest ona swego rodzaju połączeniem wymogów HACCP oraz zasad GHP, GMP, a także elementów systemu zarządzania jakością. O certyfikację ISO 22000 mogą się ubiegać wszystkie organizacje łańcucha żywnościowego.

GlobalGAP

Good Agricultural Practices, czyli po polsku Dobre Praktyki Rolnicze są zebrane w tym globalnym systemie. Gospodarstwa, które posiadają certyfikat GlobalGAP zapewniają dobrą jakość żywności przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska naturalnego. Produkty spożywcze wytwarzane w takich przedsiębiorstwach są bezpieczne dla zdrowia, a przy ich produkcji zapewnione są dobre warunki do pracy zapewniające bezpieczeństwo i zdrowie pracowników. Posiadanie tego systemu oznacza działanie zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju.

System IFS oraz BRC

Żywność obecnie sprzedawana jest w dużej mierze w hipermarketach. Certyfikacja IFS oraz BRC jest przeznaczona właśnie dla producentów i dystrybutorów produktów spożywczych przeznaczonych dla dużych sieci handlowych. BRC dotyczy przede wszystkim marketów pochodzących z Wielkiej Brytanii np. TESCO. Natomiast IFS obejmuje sieci z pozostałych krajów Europy Zachodniej. Dzięki spełnianiu tych standardów zapewniona jest kontrola poziomu bezpieczeństwa i jakości produktów spożywczych, które sprzedawane są pod markami własnymi hipermarketów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here